Na území Prešova prebehlo desaťhodinové modlitbové bdenie

02.05.2004 Celý región

S mottom Kristus - nádej Európy začalo 30. apríla po 19. hodine modlitbové bdenie Ekumenického spoločenstva kresťanov na území mesta Prešov.
Venovali ho vstupu SR do Európskej únie (EÚ). Jeho iniciátorom bol gréckokatolícky farský úrad v Prešove a ponuku na spoluprácu prijali zástupcovia ďalších štyroch cirkví - rímskokatolíckej, pravoslávnej, evanjelickej a bratskej.
Modlitby mali charakter štafety a veriaci sa postupne vystriedali v piatich chrámoch v historickom jadre mesta. Svoje stretnutie začali v pravoslávnej katedrále svätého Alexandra Nevského. Postupne sa po dvojhodinových intervaloch presúvali do gréckokatolíckej katedrály sv. Jána Krstiteľa, do evanjelického chrámu Svätej Trojice, do modlitebne Cirkvi bratskej a napokon do rímskokatolíckeho chrámu sv. Mikuláša.
Iniciátor stretnutí gréckokatolícky farár Gabriel Szekely povedal, že \"kresťania nemôžu stať bokom\" a majú prispieť svojím spôsobom k zdarnému vstupu SR do EU a k tomu, aby sa Slovensko stalo neoddeliteľnou súčasťou Európy.
Každá cirkev prišla aj s iným námetom k hlavnej téme. Evanjelici napríklad s myšlienkou o úlohe ohlasovať evanjelium nádeje, bratská cirkev o úlohe laikov a mladých v službe evanjelia nádeje a gréckokatolíci s témou Dialóg s inými – nádej Európy
V Prešove má ekumenické hnutie tradíciu už niekoľko rokov, nejde teda o prvú akciu. Hnutie posilňuje aj fakt, že v meste sídlia tri biskupstvá (gréckokatolícke, evanjelické a pravoslávne) a biskupi medzi sebou komunikujú.

(jj)
 

Vyberte región